Ostatní sportySPORT

Třísky lítaly na všechny strany! Světoví šampioni v Ústí na Festivalu dřeva předvedli svůj um

 

_dsc6633drevo

V sobotu 24. září se do Ústí nad Labem sjeli opravdu tvrdí chlapi, kteří se jen tak s nečím nepáří a s motorovou nebo ruční pilou už vůbec ne! Probíhal zde totiž 5. ročník Festivalu dřeva, na který se do „Letňáku“ přišlo podívat opravdu mnoho diváků, dle odkadů několik tisíc.

Startovní listina čítala na 16 jmen těch nejlepších dřevorubců z celé České republiky, kteří zde svedli tuhý boj o o nominaci na mistrovství republiky ve dřevorubeckých disciplínách. Závodilo se v těchto šesti disciplínách: Springboard, STIHL Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck, Uderhand Chop, Hot Saw. Kdybychom vám to měli zjednodušeně lajcky specifikovat, závodníci museli předvést um s motorovou pilou, ruční pilou nebo sekerou. Podívejte se na fotky, ty mluví za vše! 🙂

Fotky níže pod článkem!

Mezi soutěžícími se také mimo soutěž předveli světoví šampioni a rekordmani Čech Martin Komárek a Němec Dirk Braun, kteří všem doslova vytřeli zrak! Jsou to opravdoví borci a také držitelé několika světových rekordů.

O festivalu

Festival dřeva je vzdělávací akce pro děti, rodiče a širokou veřejnost. Děti si v rámci programu festivalu dřeva ověřují své znalosti o přírodě, lese a dřevu jako surovině budoucnosti. Dozvídají se další zajímavosti a nové poznatky díky demonstrativním ukázkám.

Cílem Festivalu dřeva je přivést širokou veřejnost a zejména nejmladší generaci k zájmu o les a přírodu jako součást prostředí ve kterém žijí. Festival dřeva má několik vzájemně se doplňujících základních částí. Společnou a jednotící myšlenkou Festivalu dřeva je ukázat dřevo ve všech jeho podobách. Poučnou formou informovat veřejnost o lese, přírodě a přírodních materiálech v životě člověka. Význam a využití dřeva v historii a současnosti člověka, ukázky zpracování dřeva starými technikami – ukázky starých řemesel.

Foto: © Miroslav Solař 2016, zdroj: festivaldreva.cz

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail