KoncertyKULTURA

Glenn Miller Orchestra opět v Ústí nad Labem

6. ledna potěšil své fanoušky, milovníky swingové a jazzové hudby 40. let orchestr Glenna Millera. 

Připomeneme si krátce, kdo byl vlastně tento hudebník? Narodil se v Clarindě v Iowě 1. března 1904 . Na základní školu chodil v North Platte v Nebrasce. V roce 1915 se jeho rodina přestěhovala do Grant City v Missouri. Někdy v té době dostal svůj první pozoun a hrál pak v městském orchestru. V roce 1918 se rodina stěhovala znovu, tentokrát do Fort Morganu v Coloradu, kde navštěvoval střední školu. Během posledního ročníku se velmi zajímal o nový hudební styl, kterému se říkalo „dance band music“. Tato hudba se mu líbila natolik, že se spolu s několika svými spolužáky rozhodl založit vlastní kapelu. V té době v roce 1921 odmaturoval a rozhodl se, že se bude živit jako hudebník.

V roce 1923 začal studovat na University of Colorado at Boulder. Tři z pěti zkoušek v semestru však neudělal, školu musel opustit a rozhodl se soustředit na svou kariéru profesionálního muzikanta. Později studoval komponistickou  techniku u Josepha Schillingera, který prý pomohl Millerovi stvořit tzv. „Millerův zvuk“, a pod jehož silným vlivem sám složil to, co se mělo stát jeho poznávací znělkou, Měsíční serenáda.

15. prosince 1944 měl Miller, tehdy již major, letět ze Spojeného království do Paříže hrát pro vojáky, kteří ji nedlouho předtím osvobodili. Jeho letoun odlétl ze základny RAF Twinwood Farm v Claphamu v hrabství Bedfordshire a zmizel nad kanálem La Manche. Jeho tělesné ostatky ani vrak jeho letounu  UC-64 Norseman nebyly nikdy nalezeny.

 Kapelníkem  Glenn Miller Orchestra pro Evropu bude opět jako téměř 30 let Wil Salden . Seznam jejich oblíbených skladeb zahrnuje například „Sunrise Serenade“, „Moonlight Serenade“, „Moon Love“, „Over the Rainbow“ a další.

Wil Salden se narodil v Obbichtu  dne 14. června 1950.  Studoval klavír na konzervatoři v Maastrichtu od 1967-1972. Během svých studentských dnů opakovaně hrával s malými kapelami a brzy vytvořil vlastní. Od roku 1985 vyjíždí Wil Salden se svým orchestrem Glenn Miller v celé Evropě a dosahuje velkých triumfů. Vyprodává koncerty.

Turné v roce 2018 se nese v duchu nového CD Jukebox Saturday Night.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail