KoncertyKULTURA

Skupina Blue Effect unplugged a legendární kytarista Radim Hladík na hradě Střekov, 29.7.2016

_DSC1322

Již 8. ročník Střekovského hudebního léta, který se každoročně koná na hradě Střekov v Ústí nad Labem, opět otevřel své brány příznivcům kvalitní hudby. V pátek 29. července se konal první ze tří koncertů, které se konají vždy po 14-ti dnech.

Jako první na hradě vystoupila kapela Blue Effect, jejíž vznik se datuje k roku 1968 a jejím jediným stálým členem od založení je významný a také jeden z nejlepších českých kytaristů Radim Hladík. Radim Hladík se narodil v Praze a už ud mládí hrál na kytaru ve známé skupině Komety. První profesionální angažmá dostal v roce 1964 v klubu Olympik. Do historie českého bigbítu se zapsal již ve druhé polovině šedesátých let jako člen legendárních Matadors.

_DSC1202

Ti se stali brzy nejlepší českou rhythm and bluesovou kapelou, a to díky tehdejšímu východoněmeckému technickému vybavení, podle jehož značky získali i svůj název. Sehraná kapela měla kromě dvojice vokalistů Vladimír Mišík – Karel Kahovec v rukávu další velký trumf právě v podobě Radima Hladíka, který se stal všeobecně uznávaným králem elektrické kytary a také inovátorem. Když poprvé v Čechách využil takzvaná kvákadla, sklízel podle svědectví pamětníků němý úžas posluchačů. Hladík, který byl zpočátku ovlivněn zahraničními vzory, se postupně propracoval k vlastní tvorbě. Po rozpadu Matadors založil na podzim roku 1968 svou skupinu Blue Effect (později názvy M.efekt a Modrý efekt).

Radim Hladík bohužel v současné době prochází nepříjmenými zdravotními problémy spojenými s dýchací soustavou, což si můžete všimnout i na fotkách. My mu proto přejme velmi pevné nervy a věříme v brzké uzdravení.

Foto: © Miroslav Solař 2016

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail