KoncertyKULTURA

Je tu další Střekovské hudební léto, tentokrát s Vladimírem Mišíkem & ČDG a speciálním hostem Mirkem Kováříkem

_DSC7560

Před dvěma týdny se na hradě Střekov konal první ze série koncertů v rámci letošního Střekovského hudebního léta, které se zde každoročně koná během léta. Jako první se na hradě představil legendární kytarista Radim Hladík a skupina Blue Effect unplugged a na fotografie z tohoto koncertu se můžete podívat ZDE.

Sobota 13. srpna bude patřit Vladimíru Mišíkovi a Mirkovi Kováříkovi, kteří se zaručeně postarají o skvělou hudební atmosféru. Koncert začíná od 20 hodin přímo na hradě Střekov.

Tip: Níže pod článkem naleznete fotogalerii z koncertu Vladimíra Mišíka v Národním Domě v Ústí nad Labem, který jsme v minulosti navštívili.

Vladimír Mišík – jedna z nejvýraznějších osobností české populární hudby již od 60. let 20. století. Český rockový zpěvák, skladatel, textař, svými spoluhráči a přáteli už léta mírně ironicky, avšak právem přezdívaný Legenda. Mnohé Mišíkovy písně, často na texty známých českých básníků (Václav Hrabě, Josef Kainar, Jiří Dědeček ad.), doslova zlidověly a jsou ozdobami „kytarových večírků“ několika generací…

Mirek Kovářík – jedna ze zakladatelských osobností hnutí malých divadel 60. let. Jeho Docela malé divadlo (1962-1969) stačilo během sedmiletí existence inscenovat kolem dvaceti titulů a vytvořilo i zvláštní interpretační styl. Kromě pořadů americké beatnické poezie byli první, kdo po létech uvedli do nejen na divadelně-poetické jeviště básně Jiřího Ortena (Na pomoc slova!), Jana Zábrany (Mlčet je horší), Jiřího Koláře (Učte se čarovat), Ivana Blatného (Miluji tě, krásná Te…), Ivana Diviše (Povíme si to!) a Ivana Slavíka (Snímání s kříže). Byl vůbec první, kdo scénicky představil poezii Václava Hraběte (Stoptime, 1966) a básnický manifest Znamení moci Jana Zahradníčka (1968)… Koncert, který nás na Střekově čeká je propojováním dvou žánrových pevnin, hudby a poezie, ve stylu nekonečného jam session také prožívány koncertní podvečery v legendární pražské Redutě v polovině slavného porevolučního desetiletí. Písničky se přelévaly do básní a naopak, Vladimír Mišík s kapelou reagovali na pocitový kolorit básní skladbami někdy už během přednesu veršů „ve stavu zrodu“, jak byl vnímán interpretační styl Mirka Kováříka. Koncert, který tvoří zajímavou tematickou, hudebně-poetickou koláž, jejíž osobitě napružená atmosféra podnes nevyprchala.

Zdroj: www.strekovskehudebnileto.cz

Vladimír Mišík v Národním Domě v Ústí nad Labem

Foto: © Miroslav Solař

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail